Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie proponuje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. nowa restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film