Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino czerwone
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.