Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne oraz nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi próbują mniej znane dania obiadowe – tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i potrawy z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Posiłek na włoską modę koniecznie powinien zawierać też aperitiff. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech standard. włoski kucharz Najbardziej typowe wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz monti z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film