przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

przepis na prawdziwą włoską pizzę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w takim razie wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i weselić się pysznym smakiem.